item2
item2
HOME AANMELDEN ORKEST PROGRAMMA FONDSEN & SPONSOREN VRIENDEN ANBI MEDIA LINKS CONTACT
item7a2
item7a
item7a1
item7a1a
Bookmark and Share
Login
Home Orkest | Dirigent

Mark Prils (dirigent 2014 tot heden) studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen waar hij verschillende diploma’s behaalde: Getuigschrift Transpositie, Eerste Prijs Notenleer, Eerste Prijs Kamermuziek , Eerste Prijs Hoorn en Hoger Diploma Hoorn. In de Hogeschool Zuyd Maastricht behaalde hij het diploma voor Hoorn bij Erich Penzel en Directie. Tevens behaalde hij een “Master in Muziek, optie Hoorn” en een “Master in de Muziek, optie Muziektheorie-Schriftuur”.

Hij speelde als hoornist en in verschillende orkesten zoals het Kamerorkest van de Europese Gemeenschap, het Wereldorkest Jeugd & Muziek, l’Opera Royal de Wallonie, de Vlaamse Opera, het Philharmonisch orkest van Vlaanderen en Brussels Philharmonic.

 

Hij begon met dirigeren op de leeftijd van 19 jaar en werd een zeer succesvol dirigent bij verscheidene HAFA orkesten in Belgisch-, Nederlands Limburg en Duitstalig België. Met deze orkesten werden ook verschillende CD opnamen gemaakt. Hij was ook gastdirigent bij  onder andere de Philipsharmonie Eindhoven, Symfonischen Blasorchester Bayer-Leverkusen, Landes-Jugendblasorchester Nord-Rein-Westfalen.

Hij was docent Hoorn en Kamermuziek in de Academie van Maasmechelen en bij Creato Thorn. Tevens was hij docent Directie in de Academie van Genk.

Momenteel is hij werkzaam als Directeur van de Academie voor Muziek Theater, & Dans Maasmechelen, dirigeert hij de Concertband Maasmechelen (o.a. winnaar van het Certamen Valencia in 2012), is hij een veelgevraagd jurylid tijdens nationale en internationale wedstrijden voor solisten en orkesten en is hij lid van de technische commissie van VLAMO.

Hij stimuleert vooruitgang en innovatie in de muziekwereld door het begeleiden van orkesten en door het organiseren van stages, masterclasses, thema-concerten en muziekkampen. Zo ook lag hij inhoudelijk mee aan de basis van de Cursus Directie voor het Deeltijds Kunstonderwijs in Vlaanderen en geeft hij mee gestalte aan muziekprojecten, o.a. voor kansarme jongeren.

 

 

Jussi Jaatinen (dirigent 2011-2013)  studeerde viool en muziektheorie aan de Sibelius Academie in Helsinki. In 1998 verhuisde hij naar Nederland om er orkestdirectie te studeren aan het Rotterdams Conservatorium bij Jurjen Hempel en Ernst van Tiel. Hij studeerde daar cum laude af in 2002. Daarna zette hij zijn studies voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor Muziek bij Jac van Steen. In 2005 leidde hij zijn afstudeerconcert met het Brabants Orkest met uitstekend resultaat.

Jussi Jaatinen werd door Peter Eötvös uitgenodigd aan masterclasses deel te nemen bij Centre Acanthes. Verder kreeg hij uitnodigingen van professor Jorma Panula bij het Schleswig-Holstein Musik Festival Orkest, van de Südwestdeutsche Philharmonie in Konstanz en van Lucas Vis bij het Brabants Orkest. In 2004 werd aan hem de Kersjes van Groenekan Prijs voor dirigenten toegekend.

Gedurende de afgelopen jaren heeft hij geregeld ensembles en orkesten geleid, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nieuw Ensemble, Het Gelders Orkest, Asko Ensemble, Holland Symfonia, Istanbul State Symphony Orchestra, Slagwerkgroep Den Haag, Noord-Nederlands Orkest, het Gaida Ensemble (Vilnius), Das Neue Ensemble (Hannover), Champ d’Action (Antwerpen), Doelen Ensemble en het Zeeuws Orkest. Hij heeft ook geregeld diverse conservatoriumorkesten in Nederland en in Finland gedirigeerd.

Behalve in het standaardrepertoire is Jussi Jaatinen geïnteresseerd in hedendaagse muziek; hij heeft al tientallen composities in première gebracht. Hij heeft gewerkt met artiesten als David Geringas, Irvine Arditti, Miranda van Kralingen, Johannette Zomer, Geoffrey Douglas Madge, Maxence Larrieu en Tommi Hakala. In 2006 begon hij als vaste dirigent van Orkest de Volharding. Hij werd ook dirigent van Kamerorkest Pulcinella, het Utrechts Blazers Ensemble en het Domstad Jeugdorkest. Van 2008 tot en met 2012 was hij dirigent van het Wagenings Symfonie Orkest en het HAK koor. In 2011 begon hij als dirigent van het nieuw opgerichte Amikejo jeugdsymfonieorkest.

In 2008 was hij uitgenodigd om dirigent te worden van de orkestklas aan het Utrechts Conservatorium en tot 2012 was hij ook aangesteld als hoofdvakdocent orkestdirectie.

Na zijn verhuizing in 2012 naar Finland bleef hij verbonden als dirigent van het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo. In zijn huidige thuisland richt hij zijn activiteiten steeds meer op hedendaagse muziek en jeugdopleiding. Hij is verbonden aan diverse muziekscholen als dirigent en adviseur en dirigeert in Helsinki nieuwe projecten voor muziek en dans. In het voorjaar van 2014 zal hij een nieuwe kameropera in première brengen die op diverse locaties in Finland uitgevoerd zal worden.

Nederlands | English | Deutsch
HOME HOME AANMELDEN AANMELDEN PROGRAMMA PROGRAMMA FONDSEN & SPONSOREN FONDSEN & SPONSOREN VRIENDEN VRIENDEN ANBI ANBI MEDIA MEDIA LINKS LINKS CONTACT CONTACT ORKEST item7d item7a2 LEDEN item7b item7a1 COMITÉ VAN AANBEVELING item7b1 item7a1a